Iedereen is welkom. Ik help je graag.


Wil je een gezonder gewicht?

Wil je je cholesterol, bloeddruk of bloedglucose verlagen?

Wil je je energieker voelen? Je relatie met eten verbeteren?

Of graag duurzaam, gezond en plantaardig eten?


Ik help je graag op weg.

Je bent van harte welkom voor een intake.


Ik kan je helpen om op een duurzame manier op een gezonder gewicht te komen of om aan andere gezondheidsdoelen te werken.


Je kan bij mij terecht bij:

- overgewicht / obesitas

- hoog cholesterol

- hoge bloedsuikers / diabetes

- hoge bloeddruk

- darmklachten / prikkelbaar darm syndroom

- auto immuunziektes, zoals psoriasis, reumatoide artritis, vertraagde schildklier (hashimoto)

- hormonale klachten: polycysteus-ovarium-syndroom (PCOS) / overgang

- ondergewicht / ongewenst gewichtsverlies

- vegetarisch / veganistisch eetpatroon

- ijzergebrek / laag ferritine / anemie

- emotie-eten

- vragen over zwangerschap, kinderen en eetopvoeding

- overige vragen


Je bent welkom om een afspraak te maken. Ik heb contracten met alle verzekeraars. Consulten worden 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijsbrief is niet nodig, maar kan wel.

Let op: het gaat wel van je eigen risico af (vanaf 18 jaar).

www.greenkitchenstories.com

Stop met diëten en jojo-en

Kies voor een duurzame oplossing

De sleutel tot succes: Voeding met een hoge voedingswaarde en lage energiedichtheid


Het is keer op keer wetenschappelijk bewezen: diëten werken niet op de lange termijn. Binnen twee jaar is 98% van de mensen weer terug bij af. 


Je gezonde gewicht bereiken en behouden gaat niet op basis van discipline en minder eten. Je moet juist méér eten van de goede dingen (volume), bij voorkeur drie verzadigende en voedende maaltijden per dag. 


Wat daarbij heel belangrijk is, is de kwaliteit van je voeding. Dat wil zeggen: dat je voldoende voedingsstoffen en vezels binnenkrijgt. Daardoor krijg je automatisch minder trek in ongezond eten en snacks. Heel simpel gezegd: Vul je maag met groenten (salade, rauwkost, soep), fruit, volkoren granen en peulvruchten, dan is er automatisch minder ruimte voor ongezonde snacks. Ik begeleid je graag in dit proces.


Kies voor kwaliteit, stop met calorieën tellen


In de praktijk betekent dat een focus op de kracht van (voornamelijk plantaardige) onbewerkte voedingsmiddelen: het eten van veel groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en wat noten/zaden. Je kan zoveel eten als je wil om je verzadigd te voelen en tegelijkertijd een gezonder gewicht bereiken. Vertrouw hierbij op de signalen van je lichaam. 


De laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van voeding houd ik nauwlettend in de gaten. Mijn adviezen zijn gebaseerd op De Voedingsdriehoek van het Instituut voor Gezond Leven en richtlijnen Goede Voeding. Daarnaast ondersteun ik de Schijf For Life, een optimale voeding voor mens en milieu. 


De 'whole foods plant based' aanpak is wetenschappelijk aangetoond het meest doeltreffend voor het normaliseren van gewicht, bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel. Bovendien remt het ontstekingsprocessen in het lichaam, waardoor het klachtenverminderen kan geven bij auto-immuunziekten.


Je krijgt minder cravings als je een gezonde, verzadigende basis legt voor jezelf. Een regelmatig eetpatroon is hierbij van belang. Heb je last van emotie-eten? Je bent niet alleen. Ik help je graag hiermee. We kunnen samen kijken  waar dit mee te maken heeft en waar je behoefte eigenlijk echt ligt.


Slaap, stress, ontspanning en beweging.. Dit zijn factoren die grote invloed hebben op ons welzijn en gewicht. Voeding is belangrijk, maar niet het hele verhaal. Daarom ben ik naast diëtist ook leefstijlcoach en kan ik je hier in begeleiden. 


Ik wil jou helpen om op een duurzame manier je gedrag te veranderen en gezonde gewoontes te ontwikkelen, zodat je nooit meer op dieet hoeft. Ik hou daarbij natuurlijk rekening met jouw persoonlijke doelen, wensen en situatie. 

Vergeet diëten


Crash diëten: Ze bevatten minder calorieën dan eigenlijk goed voor je is en te weinig voedingsstoffen om het heel lang vol te houden. Om een jojo-effect te voorkomen is het erg belangrijk dat de totale voeding volwaardig is, het praktische haalbaar is en de spiermassa behouden blijft.


Focus op de voedingswaarde

 

De meeste mensen gaan calorieën tellen als ze willen afvallen. Maar het draait niet alleen om hoeveel calorieën je eet, het gaat vooral om wát je eet. De ene calorie is de andere niet. Kijk liever naar de voedingswaarde: dat is het complete pakket aan nuttige voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en vezels. 


Onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen zijn het allerbeste voor onze gezondheid. Onbewerkte, plantaardige voeding heeft een hoge voedingswaarde, wat betekent dat het veel voedingsstoffen bevat in verhouding tot de hoeveelheid calorieën. Ze beschermen ons tegen chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. 


De voordelen van meer onbewerkt en plantaardig eten:

  • Makkelijk een gezonder gewicht bereiken en behouden
  • Meer energie hebben
  • Je glucosewaarden, bloeddruk en cholesterol verbeteren
  • Minder cravings hebben
  • Afvallen zonder voortdurend honger te hebben
  • Genieten van lekkere en verzadigende maaltijden


Waar zit het in?

Groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten/zaden zijn geweldige bronnen van vitaminen, mineralen en vezels en ze zijn van nature cholesterolvrij. Door het eten van deze voedingsmiddelen staat ons lichaam in zijn kracht om zichzelf te beschermen tegen ziektes en een optimaal gewicht te bereiken en behouden.


En hoe ziet dat er in het dagelijks leven dan uit?

Drie goede, verzadigende maaltijden die alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt voor een actief leven. Een voorbeeld: Ontbijten met havermout, noten en fruit of een smoothie, lunchen met salade of soep en evt. een volkoren broodje of -wrap en dineren met stoofpotten, salades en lekkere zelfgemaakte fruittoetjes. Groenten zijn de basis van veel gerechten. 


Ik help je graag deze maaltijden zo in te richten dat ze volwaardig en verzadigend zijn, en ook laag genoeg in calorieën zodat je je ideale gewicht (en/of andere doelen) bereikt. Ik leg je tijdens een consult graag uit wat de voordelen zijn voor jouw persoonlijke situatie en hoe je dit op een makkelijke manier kan toepassen in je dagelijks leven. 


Verander je mindset


De klassieke dieetmentaliteit is er één die wordt gekenmerkt door 'tekort' ("Ik mag ... niet"). Dit zorgt ervoor dat je je altijd beperkt voelt, alsof je niet in je kracht staat. Ik adviseer een radicale, positieve shift in denken. Van "Ik mag niet", naar "Ik wil niet". Dat heeft direct effect op je gevoel en gedrag. 


Focus op de kracht die het geeft om de beste keuzes voor jezelf te kunnen maken. Wij leven in een bijzondere tijd waarin er zoveel beschikbaar is. Je kan denken: "Gezond eten is zo moeilijk in onze maatschappij waarin we continu verleid worden om ongezonde snacks te kopen, dat gaat me nooit lukken". Je kan er ook op een andere manier naar kijken: Het klopt dat er steeds meer junk food te koop is, maar wat we wel eens vergeten is dat juist alle gezonde voedingsmiddelen ook steeds beter verkrijgbaar zijn (bijvoorbeeld: bosbessen uit de diepvries midden in de winter!).


Het positieve nieuws is dat je jezelf kan trainen om verleidingen te weerstaan en gezonde gewoontes aan te leren. Neem een houding aan van positieve nieuwsgierigheid. 


Ga van:

Hoe kan ik vandaag zo weinig mogelijk eten (om af te vallen)?


Naar: 

Hoe kan ik vandaag zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen krijgen?

Of: Hoe kan ik vandaag zo goed mogelijk voor mezelf zorgen?

Of: Waar heb ik nou écht behoefte aan?


Duurzame gedragsverandering

Als diëtist & leefstijlcoach kijk ik graag samen met je naar jouw dagelijkse leefgewoonten en waar positieve veranderingen aan te brengen zijn.


Je voedingspatroon en gedrag duurzaam verbeteren gaat niet op basis van keiharde discipline, maar door haalbare aanpassingen te maken (o.a. in je omgeving) en die te blijven oefenen. Gezond zijn is het resultaat van verschillende vaardigheden, zoals maaltijden plannen, nieuwe smaken en recepten uitproberen en op goede manieren te leren ontspannen. Daar wil ik je graag bij helpen! Het is een kwestie van bewustwording, elke dag oefenen en successen vieren (ook door zelfcompassie te oefenen).

Wat zeggen anderen?

"Bo heeft mij met praktische dieetadviezen heel goed geholpen mijn te lage ferritine-waardes weer omhoog te krijgen. Voor iedereen die geen vlees eet en lage ijzer-waardes heeft én zelf aan de slag wil om zijn of haar dieet aan te passen, beveel ik Bo van Nieuwenhuizen van harte aan!"


- M. Faas

"Bo heeft goed gekeken wat haalbaar voor mij was met een druk gezin en een pittige baan. In een korte tijd ben ik veel kilo's kwijt geraakt door minder zout te eten en juist meer groenten en peulvruchten te eten. Door deze verandering van eten heb ik minder honger en is het goed vol te houden. Zelf was mij dit niet gelukt. Ik ben heel blij met deze verandering!"


- PJ Fan

"Fijn om geïnspireerd te raken door Bo en een maatje te hebben tijdens mijn zoektocht naar gezonder eten en leven. Verrassend om te merken hoe kleine (haalbare) veranderingen veel effect kunnen resulteren!"


- Sylvia

"Sinds kort voer ik gesprekken met Bo om mijn leefstijl wat anders in te richten. Wat ik positief vind aan de gesprekken is dat we niet alleen focussen op het eten wat ik eet, maar juist ook kijken naar andere factoren die invloed hebben op mijn leefstijl. Zoals de eetmomenten gedurende de dag, hoeveel energie je hebt, hoeveel beweging je krijgt en welke keuzes je kan maken om meer grip te krijgen op je leefstijl."


- HermaIedereen is welkom


Sommige mensen worden doorverwezen door de huisarts, in verband met overgewicht, diabetes of een verhoogd cholesterol. Anderen komen op eigen initiatief, omdat ze willen afvallen of meer energie willen, sportprestaties willen verbeteren of van hun emotie-eten af willen. Hoe dan ook: je bent welkom! Met of zonder verwijsbrief. 


Werkwijze

Ik heb contracten met alle zorgverzekeraars.


De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering (3 behandeluren per kalenderjaar).


Dit gaat wel van je eigen risico af. Er geldt geen eigen risico voor kinderen tot 18 jaar.


Concreet betekent dit dat je ongeveer een intake van een uur en 3 vervolgconsulten van een half uur vergoed krijgt. Mogelijk krijg je meer vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Informeer bij je zorgverzekeraar of kijk online bij het vergoedingenoverzicht.


De intake

Een eerste gesprek duurt ongeveer een uur. Tijdens deze kennismaking bespreken we jouw doel, verwachtingen en wensen. Ook vraag ik naar je huidige voedingspatroon en overige leefstijlgewoontes. Tijdens de intake krijg je de eerste handvatten mee naar huis zodat je direct aan de slag kan. In totaal reken ik 75-90 minuten voor een intake, waarvan 60 minuten directe en 15-30 minuten indirecte tijd.


Vervolgconsulten

Tijdens de vervolggesprekken bespreken we jouw proces, stellen we het plan eventueel bij en is er ruimte voor vragen. Waar kan je nog hulp bij gebruiken? Loop je ergens tegenaan? Hoe staat het met je motivatie? Ik help je verder op weg en beantwoord graag je vragen. In totaal reken ik 30 minuten voor een vervolgconsult, waarvan 25 minuten directe en 5 minuten indirecte tijd. 


Ik heb een contract met alle zorgverzekeraars en stuur de factuur rechtstreeks naar jouw zorgverzekering.


Mocht je meer consulten wensen kan dat natuurlijk. Ik hanteer het volgende tarief in 2024: € 19,50 per 15 minuten / € 39 per 30 minuten.


Annuleringsvoorwaarden

Afspraken dienen minstens 48 uur van tevoren te worden geannuleerd. Dit kan telefonisch (voicemail inspreken is voldoende) of via e-mail. Anders ben ik genoodzaakt de afspraak in rekening te brengen.


Privacy 

Uiteraard ga ik zeer zorgvuldig met je gegevens om. Klik hier voor de privacyverklaring.